Zuid-Afrika wordt steeds populairder als reisbestemming, zeker ook bij Nederlanders. En dat is natuurlijk niet zonder reden.. Het land biedt een grote diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten, de bevolking is zeer hartelijk, de natuur is prachtig en het land is goed ontwikkeld en heeft daardoor een comfortabele manier van reizen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De mogelijkheden in Zuid-Afrika zijn eigenlijk te veel om op te noemen en veel zul je waarschijnlijk wel kennen van reisgidsen of verhalen, maar Zuid-Afrika biedt meer dan alleen de bekende highlights. Lees hieronder over de opties. Wil jij een reis maken naar Zuid-Afrika en gebruik maken het op maat aanbod van Ga-Afrika? Neem dan contact met ons op zodat we je een voorstel kunnen doen afgestemd op jouw wensen.

 • Het Kruger park is waarschijnlijk de meest bekende safari bestemming ter wereld. Bij een reis naar Zuid-Afrika mag een bezoek aan dit grote nationale park eigenlijk niet ontbreken. Je gaat hier absoluut veel wilde dieren spotten. Terwijl het misschien anders doet vermoeden zijn er in het park ook voldoende mogelijkheden om niet in het massatoerisme te zitten. Er zijn echter ook veel alternatieve parken in Zuid-Afrika te vinden om op safari te gaan.
 • De Panoramaroute laat je een mooi stukje natuur zien van Zuid-Afrika, je ziet hier oa de Drie Rondavels, de kolkgaten van Bourke’s Luck, verschillende watervallen, arbeidersdorpjes en je kunt eventueel grotten bezoeken.
 • Johannesburg is het economische centrum van het land en daardoor een grote stad maar met weinig sfeer, interessant in deze omgeving is om meer te leren over het omstreden verleden van Zuid-Afrika zo is het Apartheidsmuseum een absolute must-see. The Cradle of Humankind (wieg van de mensheid) gaat een stuk verder terug in de geschiedenis. Hier is de schedel van ‘mevrouw Ples’ gevonden, een verre voorganger van de mens van zo’n 3 miljoen jaar geleden.
 • Pretoria is het politieke centrum van Zuid-Afrika, en één van de drie hoofdsteden die het land rijk is (samen met Kaapstad en Bloemfotein). Het is een interessante stad om te bezoeken, daar moet bij gezegd worden indien grote steden je aanspreken want het is er net als in andere steden erg druk, maar je leert er de leefwijze van de lokale bevolking makkelijk kennen. In de omgeving van Pretoria kan je verder nog oude mijnen bezoeken en naar het Noorden bevindt zich een mooi bergachtig gebied met veel rivieren en interessante dorpjes.
 • Swaziland is een apart land dat ligt in Zuid-Afrika en grenst aan Mozambique. Het is echter heel iets anders dan Zuid-Afrika zelf en daardoor zeker de moeite waard. Swaziland biedt vooral mooie weidse uitzichten en is een stuk rustiger dan Zuid-Afrika.
 • Lesotho is net als Swaziland een apart land, dat bij het grote publiek vaak onbekend is. Lesotho is geheel omgeven door Zuid-Afrika maar is volledig zelfstandig en daardoor een stuk armer. Lesotho ligt hoog en kan daarom een stuk kouder zijn. Lesotho is het mooist te bezoeken via de oostkant, je rijdt dan via de Drakensberge omhoog over stijlen bergweggetjes (alleen met 4×4) die ervoor zorgen dat je een absoluut adembenemende rit maakt met prachtig uitzicht over dit ruwe berglandschap. Laat je vooraf goed adviseren hoe je je route vervolgt in Lesotho (over een kort stukje op de kaart doe je soms uren, terwijl een ‘omweg’ een stuk beter kan zijn).
 • Zoals hierboven ook al gezegd de Drakensberge zijn erg mooi. Het is een woest landschap met uitgesleten bergtoppen (sommige met sneeuw) waardoor het op momenten lijkt alsof je alleen op de wereld bent, het wordt ook wel eens het dak van de wereld genoemd.
 • Aan de kust bevindt zich Saint Lucia, een maritiem nationaal park. Vanuit het dorpje Saint Lucia kun je in de maanden juli tot november boottochten ondernemen om walvissen te spotten. Het nabij gelegen natuurreservaat dat bij het Saint Luciameer ligt is mooi doordat het erg groen is en een boottochtje over het meer zorgt ervoor dat je gegarandeerd nijlpaarden en krokodillen zult zien.
 • Noordwaarts vanaf Durban ligt de vallei van de duizend heuvels, deze route is goed aangegeven en voert je langs mooie berglandschappen met mooie kloven en watervallen.
 • Vlakbij Port Elizabeth ligt het Addo olifanten nationaal park, anders dan de naam doet vermoeden vindt je in dit grote park veel verschillende wilde dieren, en heel veel olifanten. Het park is vooral ook de moeite waard vanwege het bijzondere duinlandschap wat als het ware een woestijn aan de zee is.
 • De tuinroute loopt langs de kust op de Westkaap, onderweg vindt je onder meer uitgesleten rivierkloven, dichtbegroeid bos en mooie zandstranden (zoals bij Plettenbergbaai). Je kan langs de route van alles ondernemen zoals mountainbiken, duiken, wandelen en kanoën.
 • Een rondrit langs de zuidpunt van Afrika geeft je de mogelijkheid om te zien waar de Indische Oceaan en Atlantische Oceaan samenkomen. Kaap Agulhas is het meeste zuidelijkste punt van Afrika en tevens een mooi punt om uit te kijken over de ruwe zee. Vanuit het nabij gelegen Gansbaai kan je witte haaien bekijken, die oa op het groot aantal zeerobben afkomen.
 • Kaapstad is natuurlijk één van de bekendste bestemming in Zuid-Afrika, mede vanwege bezienswaardigheden als Robbeneiland en de Tafelberg. Ook het Kaapse schiereiland ten zuiden van de stad is een trekpleister, vanwege de panoramische route, de stranden en de pinguïns op Boulders beach.
 • Landinwaarts van Kaapstad ligt het wijngebied van Zuid-Afrika. De plaatsen Stellenbosch en Franschhoek vormen het hart van dit wijngebied. De uitgestrekte wijnranken vormen een mooi tafereel en naast het wijnproeven zijn de plaatsen ook de moeite waard om te bezoeken vanwege de koloniale gebouwen.

Bovenstaande lijst aan bezienswaardigheden laat alleen al zien hoeveel keuze Zuid-Afrika heeft als bestemming, en dit is nog lang niet alles. Wij adviseren je graag op basis van jouw interesses wat het beste in jouw reis past. Zo kun je een bezoek aan Zuid-Afrika ook combineren met Namibië of Botswana.

Wil je meer informatie of ben je al enthousiast genoeg om te boeken? Neem dan contact met ons op!