Als je Zuid-Afrika zegt, zeg je ook automatisch wijn. Bekijk maar eens de etiketten van de flessen wijn bij de slijter en je zult zien dat er in Zuid-Afrika veel wijn wordt geproduceerd, op de Westkaap om precies te zijn. Stellenbosch is in dit gebied een iconische wijnstad en wereldwijd zeer bekend. Je kan hier dan ook hele lekkere wijntjes drinken! Maar het is ook een prachtig gebied voor een mooie wandel- of fiets tocht.

Wat?
Héél veel wijnhuizen waarbij je wijn kunt proeven en/of kunt borrelen. Oneindig veel wijnranken en mooie vergezichten. Het centrum van Stellenbosch is ook heel gezellig en heeft veel mooie oud-koloniale gebouwen.

IMG_0766-1

Waar?
Stellenbosch ligt op ongeveer 50km van Kaapstad, afhankelijk van het verkeer (mijdt zowel de ochtend- als avondspits!) doe je er 45 min tot een uur over. Heb je geen huurauto? Er zijn verschillende organisaties die dagtrips aanbieden naar Stellenbosch, met een uber ben je ongeveer 30 euro kwijt voor een enkele rit. Onze favorieten wijnhuizen liggen aan de R44 ten Zuiden van Stellenbosh, maar door het gehele gebied vindt je mooie wijnhuizen met lekkere wijntjes.

Wanneer?
De mooiste tijd om Stellenbosch te bezoeken is in de Zuid-Afrikaanse lente en herfst, dus van maart t/m mei en september t/m december. In deze seizoenen zijn de temperaturen in dit gebied erg aangenaam (20 a 25 graden), terwijl in de zomer de temperaturen aardig kunnen oplopen (30+ graden) en in de winter deze schommelen onder de 20 graden. In februari tot en met april vinden de meeste oogstfeesten plaats, als je de mogelijkheid hebt om er eentje bij te wonen dan is dat zeker een aanrader! (vaak wel van te voren kaartjes kopen)

Kosten
Sommige wijngoederen (welke ook een heel mooi terrein hebben) rekenen een entree fee welke je betaald aan de toegangsport, dit is vaak 10 of 20 ZAR.
Vaak kun je kiezen tussen verschillende wijnproeverijen: wit, rood, bubbels of een mix, en met of zonder bijpassende hapjes. Hierdoor variëren de wijnproeverijen uiteraard sterk in prijs. Je proeft 4 wijntjes al vanaf 20ZAR.

Leuk om te weten
Wil je niet alleen maar wijn drinken maar houdt je ook van het bezoeken van mooie tuinen? Babylonstoren, op een halfuur rijden van het centrum van Stellenbosch richting Franschhoek, is een prachtig aangelegde tuin waar je makkelijk een paar uur door kunt brengen. Uiteraard kan je er ook wijn drinken en je kan er heel lekker lunchen in de kas.