Het is deze week alweer een halfjaar geleden dat wij vertrokken uit Nederland, en dus ook dat ons Zuid-Afrika avontuur echt begon. In deze post blik ik terug op hoe het afgelopen halfjaar is gegaan en ben ik open over dat het niet makkelijk is om aan de andere kant van de wereld te wonen.

Om maar te beginnen met dat het een hele tijd geleden dat we iets van ons hebben laten horen. Dat komt vooral doordat er weer super leuk bezoek was, waar ik ook nog eens lekker zelf mee op vakantie ben geweest 🙂 . Het afgelopen halfjaar hebben we al veel bezoek gehad. In totaal hebben we wel 10 mensen uit Nederland hier gezien! Sommige kort en sommige langer, sommige heel intensief en andere gaan hun eigen gang. Echt ontzettend leuk om anderen het leven hier te laten zien en om mee te mogen laten genieten van het mooie Zuid-Afrika. En heel fijn dat mensen de moeite nemen om dat hele eind hierheen te vliegen!

Het lijkt misschien dat onze emigratie er eentje is voor in de boeken, wat misschien ook ergens wel zo is, want we hadden wel binnen twee weken zo’n beetje alles geregeld: een baan, een super fijn huisje, een bankrekening, auto, etc. Dus jullie zullen wel denken: die hebben het goed voor elkaar! Dat was natuurlijk allemaal niet zo gebeurd zonder het regelen van héél veel dingen, en leuk en makkelijk zijn die dingen vaak niet.. Alles is (op sommige punten zelf nog erger dan in Nederland) flink bureaucratisch, en als je niet weet hoe die bureaucratie in elkaar zit is het nog wat ingewikkelder.

Het afgelopen halfjaar is vooral op persoonlijk vlak niet heel makkelijk geweest. Alles is nieuw en dat is niet altijd fijn: een nieuwe stad waar je niks kent, nieuwe collega’s en een nieuwe baan (voor mij zelfs een compleet ander soort baan en zeker ook een stapje terug) en nieuwe sportclubs etc. Hoewel ik het vaak zie als een enorm voorrecht dat ik op zo’n mooie plek mag wonen als Kaapstad, maakt dat het gemis van vrienden en familie niet per se makkelijker. Zoals ik eerder heb geschreven is het sluiten van nieuwe vriendschappen best wel lastig hier, en dat terwijl ik wel veel leuk contact heb met mensen. Daarnaast mis je natuurlijk je vrienden en familie van thuis op belangrijke momenten waar je graag bij was geweest; bij de leuke en juist de moeilijke momenten.
De combinatie met heel veel werken en een nieuwe leven opbouwen in een nieuw land blijkt ook niet helemaal de juiste te zijn geweest (gek he 😉 ). Het vele werk wat in het begin van het jaar in Ga-Afrika is gaan zitten was eigenlijk wat te veel bovenop mijn normale baan. Het positieve is wel dat ik daar weer van geleerd heb en dus nu beter op mezelf pas!

Gelukkig is het wel een heel mooi land! 🙂