Al bijna 3 maanden in Zuid-Afrika en inmiddels heel veel gezien en geleerd. Een mooi moment om je te vertellen over de verschillen qua cultuur en levenswijze tussen Nederland en Zuid-Afrika.
Weer: Een makkelijke inkopper: de zon schijnt hier nagenoeg altijd! En het regent bijna nooit, wat dan weer zorgt voor waterproblemen. Het weer in Kaapstad echter kan heel veranderlijk zijn; zomer en winter op één dag. Op een warme dag neem je dus alsnog een vest mee en op een koude dag kan het best de moeite zijn om toch een rokje achterin de auto te gooien.
Geduld en haast: Als Nederlander moet je erg wennen aan het rustige tempo, een grote challenge voor iemand met zo weinig geduld als ik. Mensen lopen langzaam en staan rustig in een (lange) rij. Op de roltrap aan de kant staan zodat andere mensen (die wel willen opschieten) kunnen passeren is er vaak ook niet bij. Rustig aan dus (TIA: This is Africa). Behalve als je één seconde te lang stil staat bij het stoplicht, dan neemt degene achter je graag de moeite om te toeteren.
Verkeer: Men rijdt hier links, dat wist je vast al wel. Inhalen op de snelweg doet men dan weer gewoon van alle kanten. Hoe relaxt mensen zijn in het dagelijks leven, zoveel haast hebben ze op de weg. Mensen en dieren lopen langs of over de snelweg en er rijden auto’s rond waarvan je je afvraagt wanneer het moment aanbreekt dat ze echt uit elkaar vallen.
Taal en zachtjes praten: Er worden veel verschillende talen gesproken. Zuid-Afrika kent maar liefst elf verschillende officiële talen. In Kaapstad hoor je vooral Afrikaans (wat lijkt op het Nederlands), Khoxas (een klik-taal, iets wat je niet zomaar onder de knie hebt) en Engels. Deze talen lopen vaak moeiteloos door elkaar. Mensen praten hier ook nog eens ontzettend zachtjes (of wij hard..?). Voor mij lijkt het alsof ze fluisteren. Als ik een schatting moet maken denk ik dat ik in 70% van de keren dat iets tegen me gezegd wordt moet vragen of ze het kunnen herhalen. Oren gespitst dus!
Arbeidsethos: Nederlanders zijn een ijverig volkje met een groots plichtbesef, iets wat je goed merkt in het werkende leven. In Nederland werkt het gros van de mensen hard. In Zuid-Afrika ligt de verhouding toch wel wat anders. Mensen laten zich hier over het algemeen in elk geval work-wise niet zo gek maken als in Nederland. In Johannesburg bevindt zich vooral het zakencentrum met de grote kantoren. Daar wordt Kaapstad ook wel slaapstad genoemd, doelend op de rustige levensstijl van de mensen hier.
Familie & vrienden: Familie en de eigen community is voor de Zuid-Afrikanen erg belangrijk. Vaak wonen families bij elkaar of in elk geval bij elkaar in de buurt en zorgen dan ook voor elkaars kinderen. Het verzorgen van de kinderen is echt een vrouwen ding en jong moeder worden is de standaard (ik ben met mijn 27 en geen kind dus echt wel oud). Vanwege de sterke familiebanden is het moeilijk om vriendschap te sluiten met locals en ben je qua vriendschappen dus meer afhankelijk van andere internationals of blanke Zuid-Afrikanen. Zwarte Zuid-Afrikanen gaan bijvoorbeeld vaak ook niet naar restaurants of wijnproeverijen maar braaien met de familie.
Geschiedenis, armoede, blank & zwart: Dat Zuid-Afrika een roerige geschiedenis heeft zal je vast niet ontgaan zijn. Pas in 1990 is de Apartheid afgeschaft, iets wat de bevolking op dit moment dus nog zeker met zich meedraagt. Daarnaast werkt ook alles wat is gebeurd uiteraard door in hoe het land er vandaag de dag voor staat. Verschillen in welvaart zijn nog enorm groot. Tussen blank en zwart is zeker nog een groot verschil maar ook binnen de zwarte gemeenschap is het verschil enorm. Langs de snelweg zie je de echt slechte wijken waar mensen leven in huisjes van golfplaten, zonder water en elektriciteit. Bij bijna elke stoplicht staat een zwerver te bedelen en je wordt aangesproken door mensen die honger hebben. De armoede zien is iets wat nooit zal wennen.
Er zijn vast nog veel meer verschillen, maar ook gelijkenissen. Genoeg nog om te ontdekken dus! 🙂