Update 29 juni 2018
Er is heel goed nieuws.. Het regent namelijk heel goed in Kaapstad. Als mede-Nederlander kan je je er waarschijnlijk weinig bij voorstellen dat we daar echt blij mee zijn, maar dat is wel zo! Sinds mei, en dus het begin van het regenseizoen, van dit jaar regent het meer dan in dezelfde tijd in de voorgaande jaren. De dammen waarin het water voor de stad opgeslagen is zijn op dit moment 40% vol, veel meer dan voorgaande jaren. En het regenseizoen duurt waarschijnlijk nog wel even voort! Hiermee lijkt een Day Zero momenteel echt afgewend. Totdat de dammen 80% vol zitten zullen er waterrestricties van kracht zijn. Er is veel geleerd van de mogelijke realiteit dat Kaapstad zonder water zou komen te zitten en er is hard aan gewerkt om dat niet te laten gebeuren. De weergoden zijn dit jaar gunstig gestemd en dus kunnen we voor nu weer opgelucht ademhalen. En het fijne aan Kaapstad is.. dat we wel ook elke (regenachtige) dag het zonnetje zien. Geen eindeloze grijze dagen dus. Laat die regen maar komen!

Update 27 maart 2018
Sinds onderstaande post van 31 januari is Day Zero al meerdere malen verplaatst. De meeste extreme datum die aan bod is geweest was April 2018. Gelukkig zijn er vanaf dat punt veel maatregelen genomen die zich ook hebben uitbetaald, waardoor Day Zero langzaam maar zeker steeds verder is uitgesteld. Op dit moment is de verwachting dat Day Zero helemaal niet meer zal aanbreken dit jaar! Deze positieve ontwikkeling is vooral te danken aan het verminderd watergebruik door de inwoners en bezoekers van Kaapstad. De campagnes die zijn opgezet waren intensief: op radio, televisie, in de stad en langs de snelweg, je kon er niet aan ontkomen dat Day Zero eraan kwam als je niet je waterverbruik omlaag bracht. Daarnaast hebben ook de boeren minder water verbruikt dan origineel verwacht en is er water ‘gedoneerd’ vanuit privé dammen waar nog voldoende water in zat. Echt ontzettend goed nieuws! Echter is het essentieel dat het waterverbruik laag blijft want de dammen blijven op dit moment nog steeds zo goed als leeg. Pas als het bovenmatig veel zal regenen kan een Day Zero definitief worden afgewend. Of dat heel waarschijnlijk is is de vraag: het is al 3 jaar op rij extreem droog. Het ‘regenseizoen’ (cq het seizoen waarin het zou moeten regenen) breekt nu aan dus nu maar hopen dat er voldoende naar beneden komt vallen!

Post 31 januari 2018
We krijgen veel vragen over de waterproblematiek in Kaapstad.

Het valt niet te ontkennen dat Kaapstad kampt met een tekort aan water. Voor de bevolking van de stad is dit inderdaad een groot probleem. Het ziet ernaar uit dat als er niks gebeurd, over niet al te lange tijd (op het moment van schrijven 4 Juni 2018, check de huidige stand op: http://coct.co/water-dashboard/) het water op is en dus ook niet meer uit de kraan zal komen. Inwoners en toeristen doen erg hun best water te besparen, daardoor is day-zero is de afgelopen tijd steeds verder naar achteren geschoven. Nu vraag je je vast af hoe het zover heeft kunnen komen en wat de gevolgen zijn.

De geografische kant
De stad is afhankelijk voor water uit een aantal dammen, die normaliter in het regenseizoen gevuld worden met regenwater, waarvan de rest van het jaar gebruik van wordt gemaakt. Echter, is het al jaren op rij droger dan normaal en is de regenval dus aanzienlijk minder. Hierdoor zijn de dammen niet voldoende met water gevuld.

Verbruik
Het waterverbruik in de stad blijft wel hoog en dus raakt het water op. Campagnes om het waterverbruik om laag te brengen blijken maar mondjesmaat te helpen en veel mensen lijken toch de urgentie van het probleem niet in te zien. Vanaf 1 februari 2018 zal level 6b van kracht zijn. Dit houdt in dat je per persoon per dag in plaats van de eerdere 87 liter per dag, nog maar 50 liter per dag mag gebruiken. Als je je bedenkt dat één keer je toilet doorspoelen al zo’n 9 liter water kost, dan zie je meteen hoe weinig 50 liter water is (of hoeveel we normaal verbruiken net hoe je het wilt zien..).

Dagelijks leven
Dit betekend in het dagelijkse leven dus dat je zo kort mogelijk moet douchen (inzepen terwijl de kraan uitstaat), je het water opvangt wat verloren gaat als je je douche laat opwarmen (hiermee kan je je toilet doorspoelen) en je het toilet alleen doorspoelt als het echt moet. Daarnaast is het dus zaak om voldoende drinkwater in flessen uit de supermarkt te hebben staan (vooral voor de dag dat de kraan mogelijk echt dicht gaat). Het wassen van auto’s, schoonmaken van straatjes en het vullen van zwembaden is allang uit den boze.

Maatregelen
De gemeente neemt verschillende maatregelen om alternatieven bronnen van water aan te spreken. Zo zijn ze bezig met boringen naar water en worden er proeven gedaan om het zeewater geschikt te maken voor dagelijks gebruik. Daarnaast worden er maatregelen genomen om het waterverbruik om laag te brengen. Zoals eerder genoemd worden er restrictie niveaus bepaald en worden er ook boetes uitgedeeld. Daarnaast worden er als onderdeel van het zogenoemde critical water shortage disaster plan, op bepaalde momenten bepaalde gebieden afgesloten van water; zogenaamde water ratoining. Dit gebeurd dan s ochtends of s avonds, op de momenten dus dat het waterverbruik het hoogst is. Gebieden die het meest verbruiken worden het vaakst afgesloten. Wij heb dit nu inmiddels zelf ook al één keer meegemaakt. Ook al is het erg onhandig als bewoner, het is wel effectief om het verbruik omlaag te brengen.

Effecten op toerisme
Kaapstad is een populaire bestemming voor toeristen en toerisme is een grote inkomstenbron voor de stad. Dit zorgt dus voor wat verdeeldheid over de vraag of zoveel toeristen in een stad waar bijna geen water meer is wel handig is. Er wordt bij hotel en restaurants hard aan gewerkt om alternatieve bronnen van water te gebruiken, door bijvoorbeeld een eigen soort zuiveringssysteem of eigen boringen ed. En ook de gemeente werkt er aan mee om voor toeristen in water te voorzien. Toeristen worden daarbij wel op het hart gedrukt dat ze zuinig moeten zijn met het water. Als je aankomt op de luchthaven zie je direct de campagne en hotels informeren hun gasten over hoe je zo zuinig mogelijk kan douchen bijvoorbeeld. Het klinkt misschien gek dat er zoveel wordt gedaan om het voor toeristen toch te regelen waar lokale straks misschien zonder water zitten, maar de inkomsten die de toeristen binnenbrengen voor de stad zijn ook ontzettend belangrijk en veel gezinnen zijn daarvan afhankelijk. Daarbij is er natuurlijk ook geld nodig om uberhaupt grond boringen te kunnen doen.. Kortom: kom naar Kaapstad, heb het leuk maar verbruik zo weinig mogelijk water! Douchen kan ook wel wachten totdat je weer ergens anders bent in het land ;).

Wat als Day Zero komt
Als Day Zero, de dag dat de kranen dichtgaan, aanbreekt is het moeilijk in te schatten wat er gaat gebeuren. Er zijn zo’n 200 punten in de stad ingericht waar je water (25l) moet halen. Deze punten zullen worden beveiligd door het leger. Er wonen ruim 3,5 miljoen mensen in Kaapstad. Of alle delen van de stad worden afgesloten en hoeveel mensen er dus gebruik moeten maken van de waterpunten is nog niet geheel duidelijk. Maar als je de situatie nu vooraf bekijkt houd je je hart vast over hoe dit zich zal ontwikkelen. Lange rijen om water te halen zullen er sowieso bij horen. De vraag is vooral hoe mensen hierop reageren en wat dit voor chaos teweeg zal brengen. Een stad die zonder eerste levensbehoefte komt te zitten is namelijk niet niks