Wat?
De Victoria watervallen, vaak Vic falls genoemd, is een prachtige natuurverschijnsel op de grens van Zimbabwe en Zambia. De waterval is de grootste aaneengesloten val van water en is daarmee de grootste waterval ter wereld gemeten in volume van water. Deze waterval is twee keer zo groot als de bekende Niagara falls, is benoemd als World Heritage Site en is uitgeroepen tot één van de 7 nieuwe wereldwonderen (samen met de Tafelberg). Dit is allemaal niet voor niets, het is een prachtige plek! De originele naam van de Victoria watervallen is Mosi-oa-Tunya, The Smoke that Thunders (de rook die dondert). Deze naam komt ongetwijfeld door het feit dat door het naar beneden donderen van het water er vaak een mist aan water ontstaat rondom de falls, als je geluk hebt zie je hierin een regenboog! Rondom de Victoria watervallen zijn een hoop activiteiten te ondernemen.

Waar?
De Victoria watervallen markeren de grens van Zimbabwe en Zambia. Het plaatsje aan Zimbabwaanse kant heet Victoria falls, aan de Zambiaanse kant ligt Livingstone. De falls liggen zo’n 85 kilometer (een uur rijden) vanaf de grens van Namibië en Botswana. Je hebt ver uit het beste zicht op de falls vanaf de Zimbabwe kant. Als je een daredevil bent is er meer te beleven aan de Zambia kant waar je bovenaan de falls kunt staan of een gewaagde duik kunt nemen in de bekende Devils pool.

Wanneer?
Het mooiste is om de falls te bezoeken als deze op zijn heftigst is vaak februari tot mei, dit is vlak na het regenseizoen. Het regenseizoen begint al rond November maar omdat het water dat de falls vult vanuit Angola duurt het even voordat het water in de falls echt op volle sterkte is. Echter zijn andere seizoenen ook zeker de moeite waard om de falls te bezoeken. Het blijft ontzettend indrukwekkend. Als de falls op zijn volst is kan je bijvoorbeeld ook niet in Devils Pool.

Hoe lang?
Één dag om de falls zelf te bezoeken (Zimbabwe kant) is voldoende om langs alle mooie uitzichtpunten te wandelen. Er zijn echter zo veel activiteiten rondom de falls dat je hiervoor mogelijk langer wilt blijven. Je kan een mooie helikopter rit maken om de falls nog beter te bekijken, je kan op excursie om je moed te testen in Devils Pool, wild water raften op de Zambezi rivier of bungeejumpen van de brug die Zimbabwe met Zambia verbindt.

Kosten
Entreekosten tot het park (regenwoud aan Zimbabwe kant) dat je toegang geeft tot het uitzicht op de falls is USD30 per persoon per dag.
Accommodaties aan zowel de Zimbabwe als Zambia kant zijn heel divers, van basic backpackers tot luxe hotels zoals het beroemde Victoria fall hotel. Voor elk budget is er dus wel wat!
Momenteel zijn de kosten voor uit eten gaan in Zimbabwe redelijk hoog. Het land heeft geen stabiele economische situatie. De eigen munteenheid wordt niet gebruikt en er wordt voorkeur gegeven aan buitenlandse munteenheden. Het is vaak niet mogelijk om geld te pinnen dus zorg ervoor dat je voldoende USD bij je hebt of een creditcard