Wat?
Je hebt er vast nog nooit van gehoord en als je het zo leest zal je ook denken hoe spreek ik dat uit..? De Makgadikgadi en Nxai Pan zijn grote zoutvlaktes waar je langs- en overheen kunt rijden. Het is een schitterend en apart gezicht zo’n uitgestrekte vlakte die kraakt onder je voeten. Er zijn ook gewoon wilde dieren te vinden, in Botswana ben je altijd op safari. In Nxai Pan staan de beroemde Baines Baobabs. Deze eeuwenoude en mega grote bomen zijn vernoemd naar Thomas Baines, ontdekkingsreiziger en kunstenaar die rond 1862 de bomen schilderde. Als je deze plek bezoekt zal je zien dat het tafereel nauwelijks veranderd is.

Waar?
Makgadikgadi – en Nxai Pan worden gescheiden door een grote weg die tussen beide parken doorloopt. Wil je van de één naar de ander hoef je dus alleen deze weg over te steken. Beide parken liggen in het centrale deel van Botswana. Het is ongeveer 3,5 uur rijden vanaf Maun op een goede asfalt weg. Kom je bijvoorbeeld vanaf het Central Kalahari Game Reserve dan kan je bij Xhumaga een leuk een heel basis pontje naar de overkant nemen om vanaf daar de Makgadikgadi Pans te doorkruisen naar de uitgang bij de A3. De wegen zijn hier over het algemeen in goede staat.

Kamperen bij de Baines Baobabs is een aanrader. Ook in Makgadikgadi Pans heb je mooie afgelegen kampeerplaatsen met basic faciliteiten. Wil je niet kamperen dan kun je overnachten in accommodaties van basic tot luxe.

Wanneer?
De Makgadikgadi en Nxai Pans zijn het beste te bezoeken in het droogseizoen, van mei tot en met oktober.

Hoe lang?
Hoe lang je in dit gebied wilt doorbrengen is uiteraard afhankelijk van de keuzes die je maakt. Wil je zowel Nxai als Makgadikgadi Pans bezoeken dan heb je wat meer tijd nodig. Plan minimaal één overnachting in Nxai Pan en idealiter twee in Makgadikgadi (zeker als je vanaf Central Kalahari Game Reserve komt).

Kosten
De park fees zijn rond de 10 euro per persoon. Kampeerplaatsen kosten $50 (USD) per persoon per nacht en de kosten voor accommodaties variëren net zoals in de rest van Botswana. Prijzen variëren van 50 euro per persoon per nacht tot 200 euro per persoon per nacht.