Wat?
Het Krugerpark is de beroemdste safari bestemming ter wereld! Kruger NP is het grootste nationaal park van Zuid-Afrika en het is gegarandeerd dat je hier wilde dieren gaat spotten. Je hebt een goede kans om alle dieren van de big 5 te zien, ze zijn er in elk geval allemaal! Je kunt gemakkelijk zelf door het park rijden (geen 4×4 nodig) en op zoek gaan naar de dieren of je kunt met een ranger op game drive (ochtend, middag, avond en nacht mogelijk). Je kunt in het park overnachten, het park voor een dag bezoeken of verblijven op één van de private game reserves. Vergeet je verrekijker niet!

Waar?
Het Krugerpark ligt in het Oosten van Zuid-Afrika. Het park grenst aan, en loopt deels door in, Zimbabwe en Mozambique. Het park is 19 633 km2 groot. Je kunt hier dus gemakkelijk dagen of weken blijven als je wilt. Het Nationaal park heeft 11 ingangen (waarvan 9 in Zuid-Afrika en 2 in Mozambique). En 21 kampen waar je kunt overnachten en 10 luxere lodges binnen het nationaal park. Het noordelijk is begroeit met mopane bomen en krijgt de minste regenval, wat het favoriete voedsel is van de olifant. In het midden gedeelte vindt je vooral zwarte neushoorns (een zwarte neushoorn dankt zijn naam niet aan zijn huidskleur), leeuwen, cheetahs, impalas, zebras, wildebeesten en giraffen. Het Zuidelijk gedeelte krijgt de meeste regenval hierdoor is er meer grasland dichtere begroeiing. Hier heb je de grootste kans op het zien van witte neushoorns, buffels en zebras.

Buiten de grenzen van het nationaal park liggen private game reserves. Dit zijn gebieden waarop privé lodges zijn gebouwd waarin je kunt genieten van meer luxe. Er staan geen hekken tussen de reserves en het nationaal park, de wilde dieren kunnen zich dus vrij bewegen tussen alle gebieden. Overnachten op een private game reserve geeft je een exclusiever verblijf in het Kruger (de accommodatie gerund door SANParks in het Nationaal park zijn er basic). Daarnaast is de kans op het spotten van dieren vaak groter in een private game reserve. Dit komt vooral doordat het in de reserves een stuk rustiger is qua voertuigen (self driving niet toegestaan) en dieren dus graag in deze gebieden verblijven.

Wanneer?
Het Krugerpark is het gehele jaar goed te bezoeken, echter zit er wel verschil in seizoenen. Er is een regenseizoen van oktober tot maart. In dit seizoen is het gebied mooi groen maar kunnen dieren zich makkelijker schuil houden. Als het geen regenseizoen is dan is het landschap droog en heb je meer kans om dieren te zien omdat de begroeiing minder dicht is en dieren naar waterholes zullen trekken.

Hoe lang?
Afhankelijk van wat je naar Zuid-Afrika brengt, kun je de lengte van je verblijf bepalen. Kom je puur voor de wilde dieren? Spendeer dan zeker 5 dagen in het Krugerpark. Wil je je reis echter combineren met het zien van andere hoogtepunten in Zuid-Afrika, zoals St. Lucia, de Drakensbergen, Tuinroute en Kaapstad? Overnacht dan 2 a 3 nachten in het Krugerpark.

Kosten

 • Toegangskosten: R372 per persoon per dag (24 uur) entree voor internationale bezoekers.
 • Overnachten:
  • Accommodatie binnen het Nationaal park (SANparks): De exacte prijs is afhankelijk van seizoen, kamp en type accommodatie. Prijzen vanaf 10 euro tot 60 euro per persoon per overnachting, op basis van 2 personen. 20 euro per persoon (op basis van 2 personen) voor een safaritent, met een gedeelde keuken en gedeeld sanitair, en 50 euro per persoon (op basis van 2 personen) voor een bungalow, met gedeeld sanitair.
  • Kamperen (met eigen tent) binnen het Nationaal park: 20 euro per campsite
  • Accommodatie op een private game reserve: vanaf 120 euro per persoon per nacht. Inclusief full board maaltijden en 2 game drives (middag en ochtend) per overnachting.
 • Activiteiten:
  • Bush wandeling met gids: vanaf 20 tot 40 euro per persoon
  • Zonsop- of ondergang game drive: vanaf 20 tot 30 euro per persoon
  • Nacht game drive: vanaf 16 euro tot 22 euro per persoon

Goed om te weten
Openingstijden voor de gates verschillen per seizoen. Toegang tot het park is mogelijk vanaf 5:30 in de zomer (oktober – maart) en 6:00 in de winter (april – september). Gates sluiten 17:30 (mei – juli), 18:00 (maart – april en augustus – oktober) en 18:30 (november – februari). Kom ruim op tijd! Het is niet toegestaan om in het schemer of donker te rijden, kom je aan bij de gate maar je moet nog 2 uur rijden naar je kamp maar het is al laat dan laten ze je soms niet meer toe.
In het hoogseizoen (juli/augustus en december/januari) kan het verplicht zijn dat je vooraf je entree tot het park regelt omdat mensen in batches worden toegelaten. Je kunt hierover meer informatie opvragen bij Ga-Afrika.