Het bezoeken van het Koakoveld in Namibië is niet voor elke reiziger weggelegd, dit is een ruig gebied en dus terrein voor de avonturier!

Wat?
Het Kaokoveld is een absoluut schitterend gebied gelegen in Namibië. Het landschap is wijds, héél wijds! Je komt hier weinig andere toeristen tegen en ook de lokale bevolking is maar dun gezaaid. Dit is het gebied waar onder andere de Himba stammen nog op traditionele wijze rondtrekken als nomade volk. Je kunt je reis naar het Kaokoveld zo avontuurlijk maken als je zelf wilt.
De plaatsen Opuwo en Epupa falls worden relatief veel bezocht en deze kun je dus ook goed bereiken. Opuwo is een gemoedelijke plaatsje waarbij de vrouwen van de Herero stam in hun victoriaanse kledendracht leven naast mensen van de Himba stam waarbij de vrouwen nauwelijks kleding dragen en zich met oker insmeren. Een interessant en bijna surreëel mengeling van culturen.
Epupa falls is gelegen op de grens met Angola, in het Noorden van Namibië. De schitterende waterval met de daaromheen gelegen oase van groen is een welkome afwisseling qua het woestijnlandschap dat je in dit gebied voornamelijk vindt.
Ben je wel heel avontuurlijk en heb je 4×4 ervaring? Ga dan veder het Kaokoveld in! Je rijdt hier door opgedroogde rivierbeddingen en kan hier oa de woestijn olifant zien, maar vooral het landschap is de hoofdattractie. Vooral het Marienfluss gebied, helemaal in het Noorden is schitterend!

Waar?
Het Kaokoveld is onderdeel van de Kunune regio, gelegen in het uiterste Noord-Westen van Namibië. Opuwo en Epupua falls zijn goed te bereiken via een gravelweg (C43). De rest van het gebied bestaat uit off-road wegen met vaak diep zand. Overnachten in het Kaokoveld kan je overal met je daktent, overnacht je in een dorpje vraag dan toestemming voordat je je spullen uitstalt. In Marienfluss kan je goed kamperen bij Camp Synchro. In Opuwo en Epupa falls boek je een campsite of accommodatie.

Wanneer?
Bezoek het Kaokoveld niet in de zomer (november – januari), tenzij je goed tegen hitte kan (40+ graden).

Hoe lang?
Overnacht 1 nacht in Opuwo en ook minimaal 1 nacht in Epupa Falls. Als je verder het Kaokoveld in gaat neem hier dan zeker de tijd voor, je dagen zijn lastig te plannen.

Kosten
Het bezoeken van dit gebied is gratis, je betaald dus enkel je overnachtingen en dagelijkse kosten. In Opuwo en Epupa falls betaal je zo’n 15 euro voor een kampeerplaats of een overnachting boek je voor een vanaf prijs van 35 euro per persoon.

Tips
Als je off-road gaat in het Kaokoveld dan is een Tracks4Africa een absolute must; dit is de enige manier waarop je inzicht krijgt in de ‘wegen’ in dit gebied.
Neem voldoende water mee en eten dat je een aantal dagen extra kunt overleven. Dit klinkt drastisch maar als je vast komt te zitten duurt het soms dagen voordat iemand langs komt die je kan helpen.