Wanneer je een aantal dagen in Kaapstad verblijft is een bezoek aan Robbeneiland al vaak iets wat op je wish list staat. Waarschijnlijk is dit één van de bekendste eilanden ter wereld. Deze plek heeft zo veel historische waarden dat het bijna niet bevatten is wat zich daar heeft afgespeeld.

Wat?
Hét wereldberoemde eiland waar Nelson Mandela maar liefst 18 jaar gevangen heeft gezeten. Wat veel mensen niet weten is dat het eiland sinds 1654 ook al bewoond is en dat het dus niet enkel een gevangenis is geweest. Rondom het eiland werd ten tijden van de VOC gejaagd op o.a. pinguïns en zeehonden/robben (vandaar waarschijnlijk de naam..). De historie zegt dat in 1658 de eerste gevangen naar het eiland werd verbannen en in de jaren erna werden dat er steeds meer; ook toen al ging het om anti-Nederlandse (toen de VOC) en anti-Britse politieke leiders die naar het eiland werden gestuurd. In 1996 is de gevangenis definitief gesloten. Vele politieke leiders van anti-Apartheid bewegingen zijn opgesloten geweest op Robbeneiland, waaronder dus ook Nelson Mandela van 1964 tot 1982. Over hoe dit allemaal ging wordt verteld tijdens de tour.

De tour op Robbeneiland bestaat uit twee delen: een bustour over het eiland en een bezoek aan het cellencomplex. Na een boottochtje van ongeveer een halfuur kom je aan op het eiland en verspreid me zich over de bussen: sommige beginnen met de bustour en gaan daarna naar het cellen complex en bij de anderen is dat andersom. Tijdens de bustour krijg je uitleg over de lange geschiedenis van het eiland, o.a. over de bewoners, gevangen en de functie van het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij het cellencomplex krijg je een rondleiding van een ex-gevangenen. Sommige van hen vertellen ook hun persoonlijke verhaal, andere focussen zich vooral op het laten zien van de belangrijke plekken in het complex.

Waar?
Op een halfuur varen voor de kust van Kaapstad. Je kan het eiland goed zien vanaf het strand bij Blouberg, waar de afstand tot het eiland het kortst is, maar ook vanaf Lions head en de Tafelberg.

Wanneer?
Robbeneiland is het hele jaar te bezoeken, zorg dat je van tevoren kaartjes heb besteld want het is bijna altijd volgeboekt. Als het hard waait gaat het echter niet door de hoge golven. Je krijgt hier dan per sms bericht van. Dit kan eigenlijk het gehele jaar door gebeuren maar tijdens het wind seizoen (oktober tot maart) is hier extra kans op. Kijk voor actuele tijden en het reserveren van kaartjes voor ferry + tour op: http://www.robben-island.org.za/tours

Hoe lang?
Het duurt in totaal ongeveer 4 uur, dat is inclusief de ferry heen en terug.

Kosten?
Ongeveer 33 euro voor een volwassenen en 19 euro voor een kind (tot 18 jaar) voor gehele tour (dus inclusief ferry).