Wat?
Het District Six Museum verbeeld de gebeurtenissen in de wijk District Six waar ten tijden van de Apartheid de huizen zijn afgenomen van de 60.000 bewoners. Nadat de wijk benoemd was als ‘White Area’ volgde een jaren lang proces van onteigeningen, ontruimingen en slopen van huizen van de toenmalige vaak gekleurde en zwarte bewoners. Het museum geeft op een mooie manier informatie over de gebeurtenissen van toen en alles wat er tot nu toe aan ontwikkelingen volgde. Een aanrader is om mee te doen aan de tour met gids, wie één van de bewoners is van de wijk uit die tijd. In het museum krijg je een goed inkijkje hoe het er ten tijden van de Apartheid aan toe ging in Zuid-Afrika, hoe diep geworteld de verschillen tussen rassen waren en hoeveel onmacht er leefde onder de gekleurde en zwarte bevolking. Na de afschaffing van de Apartheid is er gestreden om de originele bewoners van District Six terug te laten keren naar de wijk, slechtst een fractie van hen is daadwerkelijk teruggekeerd, het museum besteed veel aandacht aan het verwerken van het onrecht dat de bewoners van District Six is aangedaan.

Waar?
Het museum is gevestigd een in oude kerk van de wijk. District Six is herbenoemd tot de wijk Zonnebloem, beiden namen worden tegenwoordig gebruikt. De wijk ligt tegen het centrum van de stad aan en het ligt op loopafstand van bijvoorbeeld de Company Gardens en Long street.
Adres: Hoek van Albertus street en Buitenkant street

Wanneer?
Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 9:00 tot 16:00
Elk uur (9:30, 10:30, 11:30 etc) is er de mogelijkheid om een tour met gids te doen, is echt een aanrader! De tour duurt zo’n 45 minuten
http://www.districtsix.co.za/

Kosten
ZAR 40 voor toegang zonder gids
ZAR 55 voor toegang en tour met gids

Leuk om te weten
District Six is nu een hippe opkomende wijk met veel leuke koffie- en lunchplekjes.
Het beroemde Truth Café dat is uitgeroepen tot werelds beste koffie cafe zit om de hoek van het museum https://za.truth.coffee/. Naast koffie drinken kan je hier ook goed lunchen, en kijk je ook je ogen uit vanwege het bijzondere decor van de zaak.
Andere goede ontbijt/lunch opties op steenworpafstand van het museum zijn: Haas (19 Buitenkant street) en New York Bagels (44 Harrington Street)