De meest bekende berg van Zuid-Afrika: de Tafelberg. Vanuit de wijde omgeving is deze afgevlakte reus te zien. Aan een bezoek aan Kaapstad mag dan ook zeker een tripje naar de Tafelberg niet ontbreken.

Wat?
Fantastisch uitzicht op Kaapstad en wijde omgeving. Én de mogelijkheid tot fantastische wandelingen.

Waar?
Tafelberg road, langs deze weg zijn meerdere parkeerplaatsen van waar je naar boven kunt wandelen. De makkelijkste weg naar boven is ook langs deze weg te vinden: de Table mountain aerial cableway (de gondel).

Kaart Tafelberg
Station van de kabelbaan.

Wanneer?
Of een bezoek aan de Tafelberg de moeite waard is hangt vooral van het Kaapse weer af. De Tafelberg is namelijk regelmatig gehuld in een wolkendek (het zogenaamd tafelkleed), dan is het zicht beperkt en is het koud op de top. Als je gaat wandelen dan is het aan te raden om aan het begin van de dag of aan het einde van de dag te gaan, ook op de koudere dagen is de wandeling intensief en krijg je het gauw warm. Met de gondel kun je bijna de gehele dag naar boven. De operating hours van de cableway variëren per maand/seizoen. De eerste cablecar gaat om 8 uur omhoog, maar vooral de tijden voor de terugtocht zijn erg verschillend (van 18:00 in mei tot 21:30 met kerst, dat de laatste car naar beneden gaat). Check de website voor de actuele tijden: http://www.tablemountain.net/content/page/rates

Hoe lang?
Met de cableway ben je binnen een paar minuutjes boven. De meeste tijd gaat mogelijk zitten in de wachttijd voor de cableway. Het is sterk afhankelijk van de dag of het druk is. Op de website vindt je actuele informatie over de wachttijd.
http://www.tablemountain.net/ Het is aan te raden om vooraf online kaartjes te kopen zodat je niet nog apart in de rij hoeft voor de je ticket voordat je in de rij aansluit voor de cableway.
Als u gaat wandelen zijn er veel verschillende paden omhoog te nemen, deze lopen uiteen in de tijd die u er over doet om heen en terug te wandelen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om naar boven te wandelen en de gondel terug te nemen (en vice versa). Hoelang je over een wandeling naar boven doet is erg afhankelijk van de route die je kiest en je fitheid. Het is goed om te vermelden dat je over enige vorm van conditie moet beschikken (of gewoon grote vastberadenheid) om de Tafelberg te beklimmen. Je klimt al gauw zo’n 600m omhoog. Skeleton gorge, de wandeling die start in Kirstenbosch, is de gemakkelijkste. Platteklip gorge, start ongeveer 500m voorbij de cableway station, is ontzettend mooi maar wel een uitdaging. Het is 600m van bijna continu klimmen, het gevoel alsof je 2 uur lang achter elkaar de trap op loopt.

Kosten
De prijs voor de cableway is R150 voor een enkeltje (70R voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar). De prijs voor een retourticket is afhankelijk van of je in de ochtend of in de middag gaat, R275 en E290 respectievelijk (voor kinderen tussen 4 en 17 jaar R140 en R135).
Als je de wandelroute neemt vanaf Kirstenbosch betaal je de gebruikelijk entree fee voor Kirstenbosch van R65 per persoon. Alle andere wandelingen zijn gratis!

Goed om te weten
Boven op de Tafelberg is het table mountain cafe te vinden, hier kun je van alles te eten en te drinken krijgen. Het cafe heeft een fantastisch uitzicht en voor de prijzen hoef je ook niet je eigen snack/lunch/drankje mee naar boven te nemen. In de Wifi lounge bij het station boven op de berg kan je ook lekker wat eten en is het een stuk rustiger dan in het cafe en heb je ook schitterende uitzicht.

Voor de wandelaars onder ons: sommige paden zijn lastig te vinden als je er de weg niet kent. Tevens kunnen er steile beklimmingen en of ladders en andere attributen nodig zijn om de weg naar boven te vervolgen. Deze kunnen glad zijn bij slecht weer. Reken dus altijd genoeg tijd en neem bij twijfel een gids mee zodat je zonder zorgen kunt genieten van al het moois dat de tafelberg te bieden heeft. Neem altijd iets warms mee qua kleding, hoe warm het onderweg ook is; bovenop is het altijd fris!

Wil je uitzicht op de stad maar ook op de Tafelberg? Beklim dan Lions head. Zie daarvoor onze andere post: Kaapstad – Lions head beklimmen. Het is ook mogelijk om de zonsondergang vanaf hier te bewonderen, neem dan wel een zaklamp mee voor de terugweg! 

IMG_1237-2