Johannesburg wordt lokaal vaak Jozi of Joburg genoemd. Dit is de zakenstad van Zuid-Afrika en er is dus voldoende bedrijvigheid. In en rondom de stad is tevens voor toeristen echt genoeg te doen. Qua historie en cultuur kan je hier je hart ophalen.

Wat?

  • Één van de belangrijkste te bezoeken plekken in Johannesburg is het Apartheidmuseum. Dit museum geeft op een hele indringende manier de geschiedenis van de Apartheid weer. Een bezoek aan dit museum zal je nog lang bijblijven en het geeft je een goede uitleg waardoor je de dynamiek die ook nog in het huidige Zuid-Afrika spelen beter begrijpt.
  • Een ander aan te raden museum is het Hector Pieterson museum. Vernoemd naar een iconische scholier in de geschiedenis van de strijd tegen apartheid. Dit museum verteld vooral verhalen over het schoolsysteem dat verbonden was aan het apartheidsregime en gaat in op hoe ook de scholen onderdeel waren van het opkomende protest.
  • Soweto (South Western Townships), ontstaan door de opkomst van de apartheid, is één van de grootste township van Zuid-Afrika. Hedendaags worden townships nog steeds zo genoemd, het betekend dan ook gebied met niet blanken inwoners. De huidige president van Zuid-Afrika Cyril Ramaphosa komt uit Soweto. Soweto bestaat uit totaal bij 90 townships en het is hier dus een wereld op zich. Je kunt een bezoek brengen aan dit township. Doe dit niet om arme mensen te kijken maar vanuit de interesse in deze bijzondere plek waarin ook veel geschiedenis schuil gaat. Zo kan je oa het Mandela House and Tutu House bezoeken waar deze bijzondere mensen een tijd van hun leven hebben doorgebracht. Je kunt tours met een gids boeken zodat je Soweto en zijn geschiedenis beter kunt leren kennen.
  • The Cradle of Humankind – de wieg van de mensheid ligt ruim een uur rijden buiten het centrum van Johannesburg. Hier is een 2,6 – 2,8 miljoen jaar oud schedel gevonden: genoemd mevrouw Ples. In dit gebiedt vind je dan ook veel opgravingen en een mooie tentoonstelling over het ontstaan van de mensheid en de evolutie.
  • Rondom Johannesburg bevinden zich veel oude goud mijnen. Het is erg interessant om er één te bezoeken en zo meer te weten te komen over hoe het hier vroeger aan toe ging toen de goud business hoogtij vierden.

Waar?
Johannesburg is redelijk centraal gelegen in Zuid-Afrika. Vanuit Nederland vlieg je het meest voordelig op Johannesburg. Het is een goed begin- en eindpunt van je reis, afhankelijk van wat je allemaal wilt bezoeken. Vanaf hier kun je het Krugerpark, Panoramaroute en Drakensbergen goed bereiken en combineren met een bezoek aan St Lucia, eSwatini en Pretoria.

Wanneer?
Johannesburg is het gehele jaar rond goed te bezoeken.

Hoe lang?
Spendeer minimaal één overnachting in Johannesburg zodat je wat culturele hoogtepunten kunt bezoeken.

Leuk om te weten
Johannesburg is niet de hoofdstad van Zuid-Afrika, of beter gezegd niet één van de hoofdsteden. Hoe dat precies zit..? Lees er meer over bij de leuke weetjes van Pretoria.