Wat?
Het Central Kalahari Game Reserve (CKGR) is een relatief onbekend gebied in Botswana. Het gebied beslaat een oppervlakte van bijna 53 duizend vierkant meter, het op één na grootste wildreservaat ter wereld. Hierdoor neemt dit park een centrale plaats in in de Kalahari woestijn.

Wat een mooi gebied is dit! Eigenlijk lijkt niks anders wat je kan bezoeken in Zuidelijk Afrika op dit gebied. Doordat het relatief onbekend is en door hoe groot het gebied is kan je je hier alleen op de wereld wanen, soms kom je echt de hele dag geen andere auto tegen. Al rijdend door dit mooie gebied kan je wild spotten en vooral genieten van dit savanne achtige woestijnlandschap. Je moet je geen woestijn voorstellen zoals in de Sahara, daar zouden wilde dieren zich natuurlijk niet schuil houden. Dit is een fossiele woestijn waarbij het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes met daarop lage begroeiing en veel droogte. Hier leven leeuwen, hyena’s, struisvogels, antilopen etc.

Waar?
Het Central Kalahari Game Reserve is gelegen in het centrale deel van Botswana. Je kan het park betreden via 3 verschillende gates (eigenlijk 4, maar Tsau Gate is nauwelijks te bereiken). De Southern Gate en Matswere Gate zijn het beste te bereiken. De Matswere Gate is gelegen in het Noordelijk deel, dit is het gebied wat ik zou aanraden om te bezoeken vooral Passarge Valley en Deception Valley. Xade Gate is gelegen in het Westen gelegen, dichtbij Ghanzi, echter doe je over deze route erg lang en heb je te maken met veel en diep zand.

Overnachten kan je in het Noordelijk deel op kampeerplekken die hier specifiek voor zijn aangewezen. Dit is een fantastische ervaring! Je staat hier namelijk helemaal alleen, de volgende kampeerders staan namelijk absoluut niet in de buurt. Hierdoor zijn er op deze plekken wel beperkte voorzieningen, enkel een longdrop toilet en emmerdouche. Het uitzicht en de beleving is echter dat gebrek aan luxe zeker waard (al is het maar voor 1 nacht). Mocht je hier niet van houden dan zijn er ook accommodaties te boeken, deze worden veelal gerund door de lokale San bushmen.

Wanneer?
Tussen november en maart is er de grootste kans op regenval, hierdoor is het landschap wat groener dan normaal. Je hoeft niet bang te zijn dat er modderstromen ontstaan, zoveel regent het hier niet in de woestijn. Dit is ook het seizoen dat veel dieren hun jong krijgen, en geef toe die kleine beestjes zijn echt wel super leuk om te zien.

Kosten
Als je op een kampeerplaats wilt overnachten moet je dit ver van tevoren reserveren. Een plaats kost $50 per persoon per nacht. Dit betaal je dus niet voor de faciliteiten maar wel voor de geweldige plek. Accommodaties in een lodge zijn uiteraard prijziger dan dat.

Goed om te weten
Je kan op de paden diep zand tegenkomen, het is dus wel aan te raden om enige 4×4 ervaring te hebben of om je goed in te lezen of in Nederland een cursus te doen.