Vanaf Kaapstad is Cederberg een uitstekend uitstapje voor een weekend om te genieten van de mooie natuur.

Wat?
Uitgestrekt gebergte, mooie natuur, rust en de mogelijkheid tot wandelen en het zien van rotsschilderingen. Highlights voor hikers zijn: het Maltese cross en de wolfberg arch die te bereiken is via de wolfberg cracks. Aangezien Cederberg ver weg ligt van steden met veel licht vervuiling kun je hier optimaal van de sterren hemel genieten.

Wandelingen/hikes
Je kunt in Cederberg geweldig wandelen en het aanbod is erg groot! Echte aanraders zijn de wandelingen rondom Sanddrif.

  • Maltese cross hike: Een wandeling van een aantal uur tussen enorme rotsen. De wandeling begint plat maar je zult toch ook een stukje moeten klimmen. De bergen om je heen, de rust en leegte maakt het een prachtige wandeling!
  • Lots wife & Window rocks hike: Een kortere wandeling, dichterbij de weg. Ook hier hoef je maar beperkt te klimmen en geniet je vooral van de bergen om je heen.
  • Wolfberg Cracks hike: Een hike voor de echte avonturier! Je klimt in totaal 1.6 kilometer en het is soms wat zoeken naar de route (koop bij je permit zeker de extra informatie!). Als je denkt dat je niet verder kan begint het pas echt en klauter je over en onder rotsblokken. Het is alle inspanning meer dan waard! Je hebt prachtig uitzicht over het gebied en het open door de cracks is super bijzonder. Persoonlijk is dit de gaafste hike die ik ooit gedaan heb.
  • Wolfberg Arch bike: Deze hike (die verder gaat dan de cracks) is gesloten sinds een brand in 2016.

Ook zijn er veel mountainbike trails variërend van 7 tot 30 kilometer, eigen mountainbike meenemen!

Waar?
Cederberg ligt zo’n 200km ten noorden van Kaapstad, met de auto doe je er 3 a 3,5 uur over. Vanaf Kaapstad rijdt je over de N7 Noordwaarts, het snelst ben je als je 27 km voorbij Citrusdal de afslag neemt naar Algeria, hier rijdt je het Cedergebergte in. Houdt er rekening mee dat het laatste deel van de weg over onverharde paden zal zijn, deze zijn goed met elk soort auto te berijden. Je zult hierdoor langzamer zijn met een kleine auto die niet hoog op zijn wielen staat. Het is mogelijk op de heenreis een andere route te nemen dan op de terugreis. Zo kun je op de heenreis bijvoorbeeld via de R303 de afslag bij Die Dorp Op Die Berg richting Cederberg nemen en op de terugweg via de N7 bij Citrusdal of Clanwilliam.

Voor de wandelingen zoals beschreven heb je een permit nodig die je kunt verkrijgen bij de receptie op het terrein van de Cederbergwines.

Kaartje Cederbergwines

Wanneer?
Het hele jaar door, al kan het in de Kaapse winter koud en nat zijn (op de toppen van sommige bergen kan sneeuw liggen) en in de zomer erg warm.

Hoe lang?
Vanuit Kaapstad wil je voor het bezoeken van Cederberg een weekend uittrekken, idealiter minimaal 2 nachten. Hierdoor heb je de tijd om mooie wandelingen te maken en ben je niet alleen maar aan het rijden.

Kosten:
Er zijn een aantal wandelingen te maken voor de meeste wandelingen heeft u een “permit” nodig (+- 40R), deze zijn te koop bij Kromrivier Cederberg Park (de office/ receptie van een locale wijnboer). Overnachten in Cederberg kan op verschillende plaatsen en varieert daardoor sterk in prijs, over het algemeen is een overnachting goedkoper dan in Kaapstad.

IMG_1470-1.jpg

Leuk om te weten:
Je kunt in Cederberg veel buitensporten doen zoals klimmen en mountainbiken. Sterren kijken is hier fantastisch! Er is een obervatory, deze is op zaterdagen voor publiek geopend (kaartje kopen bij Kromrivier Cederberg Park) waar je meer informatie over onze melkweg krijgt en met een telescoop de hemel af kunt speuren. Sla ook zeker een bezoek aan de wijnboer niet over om te proeven hoe de wijn verbouwt op hoogte smaken. Op de terugweg naar Kaapstad kun je in Citrusdal lekker vers fruit inslaan.