De Big 5, één van de hoofd redenen waarom reizigers Zuid-Afrika bezoeken. Het Kruger Nationaal Park, gelegen in het Oosten van Zuid-Afrika, is daarvoor de meest beroemde bestemming. Veel toeristen willen bij een bezoek aan Zuid-Afrika dit beroemde park dan ook niet overslaan. Echter kun je ook op de Westkaap, op een aantal uur rijden van Kaapstad, heel goed de big5 spotten. Als je beperkt de tijd hebt voor je reis (vaak heb je toch maar 2 of 3 weken vakantie) is het dus helemaal niet nodig om het grote Zuid-Afrika in korte tijd helemaal te doorkruisen en kan je ook in de buurt van Kaapstad een complete reis, inclusief safari, maken!

Wat?
De big5 spotten is meer dan alleen op zoek gaan naar de 5 meest beroemde dieren. Het is een echte Afrika ervaring! Ga niet alleen op zoek naar de big5 maar geniet vooral ook van de mooie natuur en de andere leuke dieren die niet bij de big5 horen. We kunnen dus eigenlijk beter zeggen geniet van je safari ervaring! Geloof me.. het gaat nooit vervelen.

IMG_1508-1

Waar?
Er zijn in de buurt van Kaapstad meerdere opties waarvan wij er zelf 3 hebben bezocht. Hierbij vindt je een overzicht van deze 3 en wat de voor- en nadelen zijn.

 • Gondwana Game Reserve: Wauw! Wat is dit een mooie plek. Gelegen op 5 uur rijden van Kaapstad, de afslag bevindt zich op de N1 ter hoogte van Mosselbaai. Voordat je de afslag neemt rijdt je vooral over leeg en droog boerenland. Je verwacht dus niet zo snel dat hier een prachtig (groen) natuurgebied verscholen ligt in de bergen. Het is een groot gebied en je krijgt hier de échte safari ervaring! Je verblijft in mooie ronde hutten die allemaal prachtig uitzicht hebben op de vallei. In Gondwana zal het je aan niets ontbreken; de accommodatie, het eten en de game drives zijn fantastisch. Het enige nadeel van Gondwana is eigenlijk de kosten ;). Gondwana is ook de enige accommodatie van deze lijst waar je eventueel ook met je eigen auto op game drive mag op. Je hebt hiervoor wel een goede 4×4 nodig want dit is echt off road terrein.
 • Garden route game lodge: Een fijne plek voor jong en oud! Gelegen op 4 uur rijden van Kaapstad aan de N1 bij het plaatsje Albertinia, de afslag naar de lodge is direct op de N1 en de grenzen van het park lopen ook tot aan de weg. Het landschap is hier vrij droog met voornamelijk lage begroeiing en fynbos. Het is mooi om te zien hoe gepasioneerd de rangers zijn over hun werk. Zelf heb ik hier voor het eerst een cheetah gezien! Het gebied is redelijk groot en je zult op je game drives gegarandeerd veel dieren zien. De leeuwen zitten in een apart gedeelte zodat de balans in het park niet verstoord wordt (er zijn veel regels voor het houden van leeuwen en bijvoorbeeld wat de verhouding van leeuwen ten opzichte van het aantal bokkies moet zijn). De leeuwen hier jagen wel ook nog op hun eigen voedsel. Je slaapt bij de garden game route lodge in rondavels die van alle gemakken zijn voorzien, in lodge rooms dichtbij de hoofd lodges (erg geschikt voor gezinnen) of in luxe family suites die over de vallei uitkijken.
 • Aquila game reserve: Makkelijk en toegankelijke game lodge op 3 uur rijden van Kaapstad. Aquila is voornamelijk geschikt voor gezinnen die reizen met kleine kinderen. Het terrein is niet zo groot als bij de andere lodges, de activiteiten zijn meer gericht op de budget safari ganger en er wordt veel georganiseerd voor kinderen. Omdat de leeuwen zijn gered uit gevangenschap (zij werden gehouden om op te jagen) zitten zij in een apart gedeelte en worden zij gevoed. De begroeiing is laag en droog dus je ziet de dieren in Aquila heel makkelijk. Er zijn verschillende accommodatie mogelijkheden: Lodge rooms, of mooie cottages met uitzicht op de vallei en ook groep accommodaties zijn op het terrein aanwezig.

Wanneer?
Alle lodges zijn het hele jaar te bezoeken en de verschillende seizoenen hebben ieder zo zijn voor- en nadelen. De game drives worden altijd gedaan in een open voertuig bij zonsopkomst en bij zonsondergang. Het kan in de Zuid-Afrikaanse winter dus wat fris zijn om op game drive te gaan. Het voordeel is van dit seizoen is dan weer dat de lodges over het algemeen rustiger zijn en dat ze mooie winter specials aanbieden wat de prijs van het verblijf aantrekkelijker kan maken. In de Zuid-Afrikaanse zomer kan het aan de andere kant ook weer heel erg warm zijn, maar ben je wel gegarandeerd dat je niet zit te klappertanden om 6AM bij je ochtend game drive. Houdt er wel rekening mee dat dit een veel drukker seizoen is en dat de lodges dus eerder volgeboekt zullen zijn.

Hoe lang?
Hoe lang je op een Big5 game lodge wilt blijven is heel persoonsafhankelijk. En het is ook afhankelijk van je budget, want goedkoop is het niet. Bij garden game route lodge en Aquila is het ook mogelijk om alleen de safari te boeken maar niet op het terrein te overnachten, dit zou ik echter niet aanraden. Verblijf minimaal 1 nacht op een game lodge om het goede safari te voel krijgen. Ik garandeer je dat je vaker terug wilt naar Afrika voor meer safari’s! Is budget geen probleem verblijf dan 1 nacht op meerdere lodges, je hebt telkens toch echt een andere ervaring.

Kosten
Gespecificeerd voor laag seizoen (LS): mei t/m oktober en hoog seizoen (HS): november t/m april. Deze prijzen zijn indicatief en kunnen dus mogelijk afwijken bij een boeking, dit komt voornamelijk door de beschikbaarheid van de accommodatie.

 • Gondwana Gamee Reserve:
  €450 (LS)/€600 (HS) per villa met 2 personen incl. ontbijt en middag safari
  €485 (LS)/€640 (HS) per villa met 2 personen incl. ontbijt, diner en middag safari
  €570 (LS)/€720 (HS) per villa met 2 personen incl. full board en 2 safari’s
 • Garde Route Game Lodge
  €240 (LS)/€361 (HS) voor Lodge room met 2 personen incl. ontbijt, diner en 2 safari’s
  €240 (LS)/€371 (HS) voor Chalet met 2 personen incl. ontbijt, diner en 2 safari’s
  €580 (LS)/€877 (HS) voor Family suites met 2 volwassen en 2 kinderen (tot 12 jaar) incl. ontbijt, diner en 2 safari’s.
 • Aquila Private Reserve
  €240 (LS)/€310 (HS) voor Lodge room met 2 personen full board en 2 safari’s
  €310 (LS)/€465 (HS) voor Cottage met 2 personen full board en 2 safari’s
  €510 (LS)/€695 (HS) voor Premier cottage met 2 personen full board, 2 safari’s (of safari te paard) en een fles wijn

Leuk om te weten
Waarom is de Big5 de Big5..? Ooit over nagedacht? Het is in elk geval niet omdat het de grootste dieren zijn. De Giraffe is geen onderdeel van de Big5 maar wel duidelijk het grootste dier van de Savanne.. Zoek het op voordat je op safari gaat of laat je ranger het je uitleggen!