Bij een bezoek aan Zuid-Afrika kan een safari in een nationaal park eigenlijk niet ontbreken. Addo Elephant NP is gelegen centraal gelegen en het is een prachtige bestemming voor zowel een self-drive als georganiseerde game drive. Addo is het derde grootste nationale park van Zuid-Afrika. Een bezoek aan Addo Elephat NP is goed te combineren met een reis naar Kaapstad en de Tuinroute. Bijkomend voordeel is dat je op safari kan geheel malaria vrij!

Wat?
Een big 7 bestemming! Ja je leest het goed.. Naast de beroemde big 5 kun je in Addo ook walvissen en haaien zien. Het park heeft heel veel olifanten (hence the name..), verschillende soorten bokkies en andere dieren van de savanne, en niet te vergeten een mooi landschap!

Waar?
Addo Elephant NP is centraal gelegen op de Oostkaap, 45km van de luchthaven van Port Elizabeth, en in nabijheid van de beroemde Tuinroute. Je kunt het park betreden via de Mathyloweni gate aan de Zuidkant van het park bij Colchester of via de Main entrance gate aan de Oostkant van het park bij Addo. Welke gate het meest geschikt is is afhankelijk van je verblijfplaats in het park. Zorg dat je altijd op tijd bij de gate bent (sluitingstijd 18:30) zodat je voldoende tijd hebt om op je gemak door het park te rijden. Zie voor tips over waar te overnachten het kopje “Hoe lang?”.

Wanneer?
Je kunt Addo Elephant NP het gehele jaar goed bezoeken. In de Zuid-Afrikaanse lente en zomer (september – april) is het goed weer, met kans op hete dagen, maar is het ook gelijk het drukst in het park. In de Zuid-Afrikaanse winter (juni – september) zijn het geen korte-broek-temperaturen maar heb je wel de grootste kans om wildlife te spotten omdat zij vanwege de droogte naar de waterplaatsen trekken.

Hoe lang?
Je kunt Addo NP voor een dagje bezoeken voor een georganiseerde game drive of om zelf een dag door het park te rijden opzoek naar wildlife. Het is zeker aan te raden om in het park te overnachten. Ben je een avonturier en wil je een echt ‘in de bush’ ervaring? Slaap dan een nacht in Spekboom tented camp, je overnacht hier in één van de safari tenten op een omheind terrein midden in het park. Je hoort de dieren letterlijk om het kamp heen grazen. Ga ’s avonds kijken bij de lookout om de olifanten van dichtbij te zien! Houdt je van wat meer comfort of ben je iets minder avontuurlijk ingesteld? Verblijf dan in één van de rest camps zoals Mathyolweni of Addo Rest Camp (hier kun je ook kamperen met je eigen tent).

Kosten?
Zoals in alle SAN-parken betaal je conservation levy per dag voor de entree van het park. Kosten (2018) zijn: 275 ZAR per dag voor een volwassenen en ZAR 138 voor een kind.
Overnachten kost ongeveer ZAR600 per persoon per nacht op basis van een gedeelde cottage/safari tent met 2 personen.

Leuk om te weten
In 1931 werd de Afrikaanse olifanten populatie ernstig bedreigt in het gebied en werden geredde olifanten opgevangen in wat nu Addo Elephant NP is. Het park begon met 11 olifanten en is sindsdien uitgegroeid naar honderden olifanten, antilopen, de rest van de big 5 en nog veel meer!

IMG_2035-1