Kruger & Mozambique

Het is alweer tijd voor de volgende reis van 2019 (nummer 3 en dat in februari/maart.. bofkont!). Het jaar ben ik begonnen met Zimbabwe, Zambia, Malawi, Tanzania en Kenia. Gevolgd door een reisje langs de Westcoast van Zuid-Afrika. Nu is het tijd om het lijstje aan bezochte landen in zuidelijk Afrika bijna compleet te maken (er blijft er namelijk nog één over: Madagascar). Deze reis staat Mozambique met haar prachtige stranden op het programma, een bestemming die samen met Malawi al langere tijd op mijn wishlist stond. Dat ik deze mooie plekken allemaal kan bezoeken terwijl ik mijn bedrijf run is een droom die uitkomt!

De trip begint in Johannesburg, met maar twee uurtjes vliegen en geen lange wachttijd op de luchthaven maakt dat het reizen wel erg gemakkelijk. Helemaal fijn omdat ik op de dag van vertrek gewoon moest tennissen in de competitie (mijn wedstrijden gewonnen dus het was de stress waard ;)). Na een nachtje in Johannesburg vertrek ik de volgende dag naar de beroemdste safari bestemming ter wereld: Kruger nationaal park. Ik verblijf hier een aantal dagen en heb daardoor tijd om de panoramaroute nogmaals te zien. De laatste keer dat ik hier was is zo’n 5 jaar geleden, er veranderd natuurlijk weinig aan bergen en rotsen.. Het was dus nog even prachtig om te zien! Wat natuurlijk niet mag ontbreken aan een verblijf in Kruger is op game drive gaan. Op een volle dag game drive heb ik oa (opnieuw!) wilddogs, mannetje en vrouwtjes leeuwen, olifanten, giraffen, zebras, buffels, aapjes en een schildpadje gezien. Naast de Panoramaroute en de wildlife is de accommodatie in het Kruger ook een perfecte uitvalsbasis om te relaxen en afkoelen (temperaturen rond de 34 graden) bij het zwembad.

Vanaf het Zuidelijk deel van het Krugerpark is het maar een paar uur rijden naar de grens van Mozambique. Na een soepele grensovergang kon de weg vervolgd worden naar Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Mozambique is redelijk arm en een lange binnenlandse strijd heeft de economie geen goed gedaan. In Maputo zie je de overblijfselen van een rijk koloniaal verleden, wat de stad zijn charme geeft. Het is een relaxte stad met een prachtige boulevard, goede restaurants, bijzondere architectuur en goede vibe om rond te wandelen.

Mozambique is een smal maar langgerekt land langs de Indische oceaan. De kustlijn is dan ook de hoofd attractie voor de meeste toeristen. Zelf zal ik ook langs de kust reizen om de witte stranden en blauwe zee te ontdekken. Zo’n beetje de gehele weg in Mozambique ben je omgeven door palmbomen. Er hangt een relaxte sfeer, mensen zijn ontzettend vriendelijk en relaxt, de straten zijn kleurrijk en als vrouw alleen voel je je er absoluut veilig. De eerste stop is Barra, in dit gebied komen walvishaaien voor. Alle activiteiten vinden uiteraard plaats op het water. De mensen die mij kennen weten dat ik best wel watervrees heb. Toch ben ik op ocean safari geweest én heb ik gesnorkeld op zee. De rest van het gezelschap vond het heel jammer dat we geen walvishaai hebben gezien, maar dat vond ik persoonlijk niet zo erg. Een stukje zwemmen met dolfijnen en het bekijken van de mooi gekleurde vissen bij het rif was voor mij helemaal prima! Leuke plaatsjes in de buurt zijn oa Tofo en Inhambane (vanaf hier ga je per watertaxi naar de overkant van de baai).

Een aantal uur rijden verder naar het Noorden ligt Vilanculos. Het plaatsje zelf stelt niet zoveel voor, maar de eilanden archipel die hier voor de kust ligt wel! Het is ongeveer een uur varen en dan bevindt je je in het paradijs! Witte stranden, blauwe zee, palmbomen en tropische vissen. Ik ben mn snorkel angst langzaam aan het overwinnen en was dus weer in het water te vinden om de vele mooi gekleurde vissen te bekijken. Wat ik vergeten was te vertellen is dat het in Mozambique heet is (36+ graden) en de luchtvochtigheid (zweten maar!) is hoog. Na een wandeling op het eiland en de beklimming van een grote zandduin is een duik in de zee dus zeer welkom. Als je ooit de kans hebt om naar de Bazaruto archipel te gaan, zeker doen. Het is echt een tropisch paradijs!

Terug in Maputo komt een mooie reis van twee weken weer ten einde. Dit was mijn eerste keer in Mozambique maar ik wil zeker nog eens terug. De goede sfeer, de paradijselijke stranden, interessante geschiedenis, het altijd goede weer, de super vriendelijke mensen, gecombineerd met het feit dat het (nog) niet overspoeld is door toeristen maakt het een topbestemming!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s